Per a protegir la salut del consumidor, és imprescindible que totes les persones involucrades en la manipulació dels aliments disposen del certificat de manipulador d’aliments per tal de treballar de manera segura i adequada.
En aquest article veurem com la formació del personal manipulador contribueix a garantir la seguretat alimentària.
Què és un manipulador d’aliments?
El manipulador d’aliments és qualsevol persona que, a conseqüència del seu treball, té un contacte directe amb els aliments durant la seua fabricació, transformació, elaboració, preparació, emmagatzematge, envasat, transport, distribució, venda, subministre i servei.
Hi ha alguna normativa que regule la formació en higiene alimentària?
El reglament europeu 852/2004 relatiu a la higiene dels productes alimentaris estableix, al capítol XII del annex II del mateix document, estableix que “els operadors d’empreses alimentàries hauran de garantir la supervisió i la instrucció o formació dels manipuladors de productes alimentaris en qüestions d’higiene alimentària, d’acord amb la seua activitat laboral”.
Així, és responsabilitat del operadors de les empreses alimentàries garantir que el personal dispose de la formació adequada per tal de desenvolupar correctament la seua activitat laboral.
Els requisits formatius estaran especificats en el pla de formació dissenyat per l’empresa.
Quins són els continguts del curs de manipulació?
Actualment, no hi ha cap normativa europea o nacional que regule, de forma específica, els continguts de la formació en manipulació d’aliments. Amb tot i això, el personal manipulador deurà de tindre coneixements en:
- Bones pràctiques d’higiene: conjunt de mesures que afecten a la salut del treballador, la higiene personal, la indumentària i els hàbits del personal.
- Bones pràctiques d’higiene i manipulació d’aliments: conjunt de mesures per a manipular els aliments de forma correcta (higienització de vegetals, emmagatzematge d’aliments, accions per a evitar contaminacions encreuades,…). Són específiques del lloc de treball.
- Gestió d’al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries. És important conèixer els aliments que poden causar aquestes reaccions i evitar la contaminació encreuada amb altres aliments.
- Sistema autocontrol APPCC i/o GPCH (Guia de Pràctiques Correctes d’higiene): saber els perills presents al lloc de treball, que poden donar lloc a una contaminació de l’aliment, per tal de controlar-los i obtindre aliments innocus.
- Qualsevol requisit determinat per la legislació en Seguretat Alimentària
Com s’obté el carnet de manipulador d’aliments?
Per a obtindre el certificat en manipulació d’aliments es imprescindible realitzar la formació, la qual podrà ser impartida per:
- El personal propi de l’empresa alimentària (formació interna) mitjançant cursos, tallers o sessions formatives.
- Persones o centres de formació externa. Aquests centres de formació no necessiten cap homologació o autorització oficial per tal d’impartir la formació.
Una vegada finalitzat el curs, s’entregarà als participants un document que acredite la seua formació. Com no hi ha un model oficial ni normalitzat dels documents acreditatius, el disseny i format del mateix dependrà de l’empresa formadora.
De vegades pot passar que el manipulador es forme pel seu compte, accedint al curs a través d’empreses de formació. En aquest cas, és responsabilitat de l’empresa alimentària valorar si la formació que justifica el treballador es adequada, o no, per a desenvolupar l’activitat laboral.
Quant hi ha que renovar la formació en manipulació d’aliments?
La formació en higiene i manipulació d’aliments es contínua, és a dir, el manipulador va millorant les seues competències professionals per mitjà de cursos, tallers o xerrades formatives relacionades amb el seu lloc de treball.
La formació d’actualització del manipulador d’aliments té com a objectiu corregir les pràctiques incorrectes de manipulació i elaboració per tant, es realitzarà sempre que s’observe que el personal treballador no realitza de forma correcta l’activitat laboral i quan l’empresa alimentària ho considere necessari (per exemple: al modificar el procés de producció, després de realitzar canvis tecnològics en l’empresa, etc.).
El tipus de formació que han de rebre els treballadors, així com la seua freqüència, estarà descrita al pla formatiu de l’empresa alimentària.
En conclusió, el curs de formació en manipulació d’aliments proporciona, als participants, coneixements relacionats amb la higiene, el control de riscos i sobre normativa sanitària, permetent-los exercir les seues funcions de manera responsable i segura.
COMENTARIOS
Deja un comentario
Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *