Secualiment- PPCL legionella

LEGIONEL·LA

QUÈ ÉS LEGIONEL·LA?

Legionel·la és una bactèria ambiental que viu, de forma natural, en grans masses d’aigua dolça (tant superficials com subterrànies) i en superfícies terrestres humides.

Ocasionalment, el bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastiment i, a través de la xarxa de distribució d’aigua, incorporar-se als sistemes d’aigua sanitària o altres dispositius que requereixen d’aigua per al seu funcionament i generen aerosols.

Si les condicions són favorables per al creixement i multiplicació de Legionel·la, els dispositius esdevindran una font de proliferació i dispersió de la mateixa.

FACTORS QUE AFAVOREIXEN EL CREIXEMENT DE LEGIONEL·LA

Els factors que afavoreixen el creixement de Legionel·la són:

Temperatura de l’aigua elevada:

  • Legionel·la es multiplica ràpidament a una temperatura de l’aigua compresa entre els 20-45ºC, assolint el màxim creixement al voltant de 37ºC.
  • A temperatures superiors a 70ºC la Legionel·la mor però, si no s’assoleix aquesta temperatura a tots els punts del sistema, els microorganismes que sobreviuen poden tornar a multiplicar-se.

Presència de brutícia a les instal·lacions i/o dispositius, la qual constitueix una aportació de nutrients per a Legionel·la i afavoreix la presència d’altres microorganismes (bacteris i protozous) necessaris per a la supervivència i multiplicació de la mateixa.

L’ús de materials inadequats (fusta o altres a partir de cel·lulosa) en les instal·lacions o equips faciliten l’acantonament i la multiplicació dels microorganismes i dificulten la neteja i la desinfecció.

Presència de corrosió i/o incrustacions als sistemes de distribució o equips:

  • Contribueixen a la multiplicació de la Legionella a través de l’aportació de nutrients (Fe, fosfats, etc.)
  • Afavoreixen l’acantonament del bacteri, de manera que disminueix l’eficàcia de les tasques de neteja i desinfecció.

Disseny inadequat de les instal·lacions que afavoreixen l’estancament d’aigua, existència de punts cecs o un fluxe d’aigua lent.

QUÈ ÉS LA LEGIONEL·LOSI?

La legionel·losi és la malaltia causada per Legionel·la. La malaltia es pot manifestar de dues formes clíniques: febre de Pontiac o pneumònia del Legionari.

Febre de Pontiac

Es presenta, de forma general, amb una simptomatologia lleu (semblant a una grip) que cursa entre 2-5 dies i que no requereix tractament. El període d’incubació pot arribar als 3 dies, encara que en la majoria dels casos apareix entre les 24-48 hores després de la infecció.

Pneumònia del Legionari

Es presenta amb una simptomatologia greu que pot arribar a causar la mort si no es tracta ràpidament amb antibiòtics. El període d’incubació va des de els 2 als 15 dies, tot i que en la majoria dels casos apareix als 5 dies des de la infecció.

La legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria de manera que els metges han de declarar, al sistema de vigilància epidemiològica, qualsevol cas de legionel·losi o sospita del mateix.

COM ES TRANSMET LA LEGIONEL·LOSI?

L’única via de transmissió de la legionel·losi és a través de la inhalació i/o aspiració d’aerosols contaminats amb Legionel·la. La malaltia no es pot transmetre per beure aigua contaminada amb el bacteri o per contacte amb una persona malalta.

Per tal que un individu s’infecte amb Legionel·la, es necessari que es compleixen els següents requisits:

  1. Que Legionel·la colonitze els sistemes de distribució d’aigua de la població i que s’estableixca en un dispositiu que funcione amb aigua i genere aerosols.
  2. Que el bacteri prolifere fins arribar a un nombre que es considere perillós.
  3. Que hi haja dispersió de Legionel·la per l’aire, en forma d’aerosols, des dels dispositiu contaminat.
  4. Que un individu susceptible s’expose a un nombre viable del bacteri.

La legionel·losis és una malaltia oportunista, es presenta principalment en persones immunocompromeses així, els factors de risc que incrementen la probabilitat de que un individu desenvolupe una legionel·losi són:

  • Presentar patologies base (insuficiència renal, diabetis, neoplàsies,…)
  • Tractaments amb immunosupressors.
  • Trasplantament d’òrgans
  • Altres: ser alcohòlic, fumador, sofrir alguna cardiopatia o malaltia pulmonar obstructiva crònica, tenir més de 65 anys, ser home,…

QUINES SÓN LES FONTS POTENCIALS DE DISPERSIÓ DE LEGIONEL·LA?

Tal com indica l’annex I del R.D. 487/2022, pel qual s’estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, les instal·lacions que poden afavorir el creixement i dispersió de Legionella són:

  1. Sistemes d’aigua sanitària.
  2. Torres de refrigeració i condensadors evaporatius.
  3. Equips de refredament evaporatiu.
  4. Centrals humidificadores industrials.
  5. Humidificadors.
  6. Sistemes d’aigua contra incendis.
  7. Sistemes d’aigua climatitzada o amb temperatures similars a les climatitzades (≥ 24ºC) i aerosolització amb/sense agitació i amb/sense recirculació a través de raigs d’ala velocitat o la injecció d’aire, gots de piscines polivalent amb aquest tipus d’instal·lacions , gots de piscines amb dispositius de joc, zones de jocs d’aigua, siguis, cortines, cascades, entre d’altres.
  8. Fonts ornamentals amb difusió d’aerosols i fonts transitables.
  9. Sistemes de reg per aspersió al medi urbà o en camps de golf o esports.
  10. Dispositius de refredament evaporatiu per polvorització mitjançant elements de refrigeració per aerosolització.
  11. Sistemes de rentat de vehicles.
  12. Màquines de reg o baldeig de vies públiques i vehicles de neteja viària.
  13. Qualsevol element destinat a refrigeració i/o humectació susceptible de produir aerosols no inclòs a la resta de punts.
  14. Instal·lacions d’ús sanitari/terapèutic: equips de teràpia respiratòria: respiradors, nebulitzadors, sistemes d’aigua a pressió en tractaments dentals, banyeres terapèutiques amb aigua a pressió, banyeres obstètriques per a parts i instal·lacions que utilitzen aigües declarades mineromedicinals o termals.
  15. Qualsevol altra instal·lació que utilitzi aigua en el seu funcionament i produeixi o sigui susceptible de produir aerosols que puguin suposar un risc per a la salut de la població.

QUINES MESURES PREVENTIVES PODEM PRENDRE PER A EVITAR LA PROLIFERACIÓ DE LEGIONEL·LA?

  • Dissenyar adequadament les instal·lacions per a evitar els estancaments d’aigua o els punts cecs.
  • Aïllar adequadament les instal·lacions per tal de mantenir controlada la temperatura de l’aigua. Les xarxes d’aigua freda han de mantenir la temperatura de l’aigua per sota dels 20°C mentre que les xarxes d’aigua calenta han de superar els 50 °C.
  • En el cas de disposar d’acumuladors d’aigua calenta o termoelèctrics, aquestos han d’estar a una temperatura de 60ºC.
  • Netejar i desinfectar regularment les instal·lacions. En els domicilis particulars, es poden desmuntar les aixetes i les dutxes per tal de netejar-los i submergir-los en productes anticalç, durant unes hores. Després aclarir-los i submergir-los en una solució que contingui 50 ml de lleixiu en 5 litres d’aigua, durant 30 minuts. Rentar amb abundant aigua i tornar a muntar.
  • Obrir, almenys amb una freqüència setmanal, els punts terminals de la instal·lació que no s’hagin utilitzat o que tinguen una utilització baixa.

Publicado

en

,

por

COMENTARIOS

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Secualiment Seguretat Alimentària i Nutrició, S.L. como responsable del tratamiento, con el fin de registrar tu comentario en la web. La legitimación se obtiene mediante tu consentimiento. No se realizan cesiones de datos, salvo a los proveedores de servicios de alojamiento de los servidores ubicados dentro de la UE. Podrás ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión, limitación, oposición, portabilidad, o retirar el consentimiento enviando un email a admin@secualiment.com. Consulta nuestra Política de Privacidad para más información.