MALBARATAMENT ZERO: AIXÍ ÉS LA NOVA LLEI DE PREVENCIÓ DE LA PÈRDUA D’ALIMENTS

Cada any es llancen al fem milions de tones d’aliments a tot el món, mentre moltes persones continuen tenint dificultats per alimentar-se. Només a Espanya, en 2023 es van tirar 1.214 milions de quilos-litres de menjar. Aquestes pèrdues no només suposen un greu problema social i econòmic, sinó que també generen un important impacte mediambiental.

Per a fer front a aquesta situació, el Govern ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que busca reduir el malbaratament en tota la cadena, des del camp fins a la llar. Aquesta mesura impulsa una societat més justa i sostenible, alineada amb l’ODS 12 de l’ONU, que planteja reduir a la meitat el malbaratament d’aliments per a 2030.

DONAR VALOR A CADA ALIMENT

La nova llei té com a objectiu principal evitar que els aliments en bon estat acaben com a residus, donant-los un millor ús quan encara poden ser consumits o aprofitats d’alguna manera (alimentació animal, elaboració de nous productes, obtenció d’energia…). També busca conscienciar la població i fomentar un estil de vida més sostenible mitjançant l’ús eficient dels recursos i l’energia.

Aquesta llei s’aplicarà a tots els sectors que formen part del procés alimentari, des dels agricultors i ramaders que produeixen els aliments, passant per les indústries que els transformen i els supermercats que els venen, fins als restaurants i, per descomptat, els consumidors. A més, les administracions públiques hauran de fer campanyes informatives i assegurar-se que es compleix la llei mitjançant controls i seguiments.

UNA RESPONSABILITAT COMPARTIDA

Tots els sectors implicats en el sistema alimentari hauran de desenvolupar mesures específiques per evitar el malbaratament alimentari, millorar els seus processos i trobar formes d’aprofitar els aliments que no s’hagen venut o consumit.

Per exemple:

  • Els supermercats estaran obligats a donar aliments que encara siguen aptes per al consum, sempre que siga possible.
  • Els restaurants hauran d’oferir als seus clients l’opció d’emportar-se el menjar que no hagen consumit, sense cap cost extra.
  • Les empreses de producció i distribució hauran de col·laborar amb les administracions per mesurar i informar sobre la quantitat de menjar que malbaraten.

COM REAPROFITAR ELS ALIMENTS: ORDRE DE PRIORITATS

Per a gestionar de forma correcta els excedents alimentaris, la llei proposa una “jerarquia de prioritats”: una guia que indica quines són les millors opcions, de major a menor valor social i ambiental, per aprofitar al màxim els aliments i evitar que es convertisquen en residus.

Donació per a consum humà- La primera i millor opció és donar els aliments que encara siguen aptes per al consum. Aquests es poden destinar a organitzacions benèfiques, bancs d’aliments o entitats socials que s’encarreguen de distribuir-los entre persones que en necessiten. Aquest procés s’ha de fer garantint, en tot moment, la seguretat alimentària i la traçabilitat dels productes.

Transformació en altres productes- En el cas que els productes no es puguen vendre en el seu format original, es poden transformar en altres productes (per exemple, convertir fruita madura en melmelada o iogurts en productes de rebosteria).

Alimentació animal- Quan els aliments ja no són aptes per a humans, però continuen sent segurs, es poden destinar a l’alimentació animal.

Ús com a subproductes industrials- Algunes restes alimentàries poden utilitzar-se com a matèria primera per a altres indústries, com la cosmètica, la farmacèutica o la química, evitant que acaben com a residus.

Reciclatge i valorització energètica- Com a última opció, quan cap de les alternatives anteriors és possible, els aliments es poden reciclar per produir compost o transformar-se en biogàs. Tot i que és l’alternativa menys desitjable, encara és útil des d’un punt de vista ambiental.

EDUCAR PER NO MALBARATAR

La llei no només imposa obligacions, també posa especial atenció a sensibilitzar la població respecte al malbaratament alimentari. Per això, contempla una sèrie de mesures dirigides a educar, informar i conscienciar, tant als professionals del sector alimentari com a la ciutadania en general.

Educació i campanyes informatives

Les administracions públiques han de promoure campanyes de sensibilització, tant a nivell general com adreçades a públics específics, com ara escolars, empreses o establiments d’hostaleria. L’objectiu és clar: promoure un consum més responsable i fomentar bones pràctiques que eviten el malbaratament d’aliments.

A més, es reforçarà l’educació a les escoles, a fi que els infants i els joves incorporen, des d’edats primerenques, hàbits de consum més sostenibles.

Etiquetatge més clar

Una de les causes freqüents del malbaratament alimentari és la confusió entre la data de caducitat i la data de consum preferent, que porta a rebutjar aliment en bon estat. Per evitar-ho, la llei planteja millorar la informació i comprensió sobre l’etiquetatge, perquè els consumidors puguen prendre decisions més encertades i evitar llençar menjar que encara es pot consumir amb seguretat.

Promoció de bones pràctiques

La llei també aposta per fomentar accions concretes als comerços i establiments d’hostaleria per reduir el malbaratament. Entre les mesures que s’impulsaran hi ha:

  • Oferir productes propers a la data de consum preferent a preus reduïts, en lloc de rebutjar-los.
  • Donar aliments excedents que encara estiguen en bon estat, en col·laboració amb entitats socials.
  • Aprofitar les restes de cuina mitjançant sistemes interns que en permeten la reutilització segura o la transformació en altres productes

NO N’HI HA PROU NOMÉS AMB LEGISLAR…

Una llei només és efectiva si s’aplica correctament. Per això, aquesta norma inclou un sistema de seguiment, avaluació i sanció que permetrà comprovar-ne el compliment i mesurar els avenços de forma clara i transparent.

COMENTARIOS

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Te informamos que la información que nos facilitas será tratada por Secualiment Seguretat Alimentària i Nutrició, S.L. como responsable del tratamiento, con el fin de registrar tu comentario en la web. La legitimación se obtiene mediante tu consentimiento. No se realizan cesiones de datos, salvo a los proveedores de servicios de alojamiento de los servidores ubicados dentro de la UE. Podrás ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión, limitación, oposición, portabilidad, o retirar el consentimiento enviando un email a admin@secualiment.com. Consulta nuestra Política de Privacidad para más información.