Per tal de disposar d’un cos sa, ben cuidat, capaç de combatre les malalties i de funcionar de manera òptima, és important aportar els nutrients fonamentals a través d’una dieta equilibrada.
La incorporació de nutrients a l’organisme es fa gràcies al procés de nutrició i, en ell, juga un paper fonamental l’alimentació.
En aquest article anem a veure quines diferències hi ha entre nutrició i alimentació i quins són els principals nutrients aportats pels aliments.
ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ, SÓN EL MATEIX?
Alimentació i nutrició són dos termes que estan íntimament relacionats però que presenten diferents significats.
La nutrició és el procés mitjançant el qual l’organisme incorpora els nutrients presents als aliments amb la finalitat de satisfer les seues necessitats energètiques, estructurals o reguladores. El procés de la nutrició és un acte involuntari. (Ex: la transformació d’un entrepà a través del procés de la digestió per a obtindre els nutrients que aportaran l’energia necessària per a l’organisme).
L’alimentació és un acte voluntari mitjançant el qual un individu selecciona els aliments que va a consumir en funció de les seues preferències i /o possibilitats. En el procés de l’alimentació influeixen factors com l’apetència, el clima i els hàbits del consumidor.
Per últim, des del punt de vista biològic, un aliment és qualsevol substància, sempre i quan no genere toxicitat, que aporte els nutrients necessaris per a l’organisme.
QUINS SÓN ELS NUTRIENTS PRESENTS ALS ALIMENTS?
Els nutrients que composen els aliments es poden agrupar en tres grans grups:
PRINCIPIS IMMEDIATS
Tenen un paper fonamental en l’organisme i, una vegada incorporats, s’utilitzen ràpidament. Dintre d’aquest grup trobem:
Els hidrats de carboni, sucres o glúcids: són el nutrient més abundant en una gran part d’aliments (cereals, fruites, pastes, mel,…). Estan formats per hidrogen, carboni i oxigen i són la principal font d’energia de l’organisme. Ex: glucosa, fructosa, lactosa, sacarosa,…
Les proteïnes: són un nutrient indispensable per al cos ja que formen part de l’organització i funcionament dels teixits. Estan compostes per carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen i poden tindre un orige animal (carn, peix) o vegetal (verdures).
Els greixos o lípids: estan formats per carboni, hidrogen i oxigen i són els nutrients que proporcionen major quantitat d’energia a l’organisme actuant, fins i tot, com a font de reserva energètica. Dintre d’aquest grup podem destacar els triglicèrids, els àcids grassos, el colesterol i els fosfolípids.
OLIGOELEMENTS
Són nutrients que es necessiten en menor quantitat però que, en la seva absència, poden generar patologies en l’organisme. Formen part d’aquest grup:
Les vitamines: necessàries per al funcionament cel·lular, el creixement i el desenvolupament normal de l’organisme. Ex: les vitamines A, B, C.
Els minerals: la seua presència és important per a regular el metabolisme cel·lular, la formació d’ossos, la producció d’hormones i regular el ritme cardíac.
AIGUA
Tot i que no es considera un nutrient com a tal, la seva presència és indispensable ja que, sense ella, no pot hi haure vida. L’aigua està implicada en les reaccions metabòliques, participa en el transport de substàncies i té una activitat termoreguladora.
La seva incorporació a l’organisme pot ser be pel fet de beure, be a través dels aliments que ingerim.
CLASSIFICACIÓ DELS NUTRIENTS
Els nutrients es poden classificar segons la seua importància, atenent a la funció que realitzen a l’organisme o conforme a la quantitat requerida per l’individu.
SEGONS LA SEUA IMPORTÀNCIA
- Nutrients essencials: són els nutrients que l’organisme necessita ingerir per tal de sobreviure i poder realitzar les seues funcions vitals. Aquestos nutrients s’han d’incorporar amb la dieta, ja que l’organisme no és capaç de sintetitzar-los.
- Nutrients no essencials: no són vitals per a l’ésser viu i, per tant, no cal incorporar-los diàriament amb la dieta. Aquestos nutrients poden sintetitzar-se per l’organisme a partir de molècules precursores.
SEGONS LA SEUA FUNCIÓ
- Energètics: s’encarreguen d’aportar energia a l’organisme. Ex: glúcids i greixos.
- Plàstics o estructurals: són nutrients que formen els diferents teixits del cos i determinen el desenvolupament durant el creixement del mateix. Ex: les proteïnes.
- Reguladors: són els encarregats de vetllar pel bon funcionament metabòlic de l’organisme, controlant cadascuna de les reaccions que es produeixen. Ex: vitamines i minerals.
Aquesta classificació no és molt rigorosa ja que existeixen nutrients que poden realitzar diferents funcions depenent de la situació en la que es troben dintre de l’organisme.
SEGONS LA QUANTITAT
- Macronutrients: són nutrients que l’individu necessita en grans quantitats diàriament. Són els lípids, glúcids i proteïnes.
- Micronutrients: el cos els necessita diàriament però en petites quantitats. Son els minerals i les vitamines.
PRINCIPAL FUNCIÓ DELS NUTRIENTS A L’ORGANISME
Les principals funcions que realitzen els nutrients a l’organisme són:
- Font d’energia per al bon funcionament del cos.
- Reposició de pèrdues produïdes per l’activitat diària.
- Subministre de substàncies per a la formació i creixement dels teixits.
- Regulació de processos biològics.
COMENTARIOS
Deja un comentario
Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *